Selecteer een pagina

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 heeft Tobe Sales Uden aan meer dan de helft van de gemeenten in Nederland de rode stempotloodjes mogen leveren. Extra bijzonder dit jaar was dat kiezers in de meeste gemeenten het stempotloodje mee naar huis mochten nemen. Het was één van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Miljoenen potloodjes kwamen in omloop en al snel ontstonden er verschillende initiatieven om deze potloodjes een tweede leven te geven. Wij zetten de drie leukste initiatieven hieronder op een rij! 

1. Kunstwerk Rotterdam

In de gemeente Rotterdam worden 90.000 stempotloden samengevoegd in een kunstwerk over laaggeletterdheid. Tijdens de verkiezingen konden Rotterdammers het stempotlood weggeven, waarmee de Rotterdamse kunstenaar Christine Saalfeld haar kunstwerk zal gaan bouwen. Saalfeld bedacht een zogeheten Talascoop, een telescoop gemaakt van reusachtige pennen, op een sokkel die bestaat uit de 90.000 potloodjes.

‘Een potlood staat voor één Rotterdammer die moeite heeft met schrijven of lezen,’ zei taalwethouder Judith Bokhove. ‘We vragen stemmers het potlood in te leveren voor het kunstwerk. Zo is ook iedereen die gaat stemmen zich bewust van de grote groep in onze stad. En iedereen draagt een steentje bij aan het kunstwerk. Zo pakken we ook laaggeletterdheid aan, iedereen kan helpen.’ De actie maakt deel uit van het ‘Jaar van de Taal’ waarin laaggeletterdheid centraal staat.

Meer weten? Klik hier!

2. Gitaar van potloodjes

Timmerman Viktor Mei bouwde twee jaar geleden een gitaar van zo’n 3.000 potloodjes. Een mooi kunstwerk waar ook nog eens prima geluid uit kwam. Na de Tweede Kamerverkiezingen kwam hij op een idee: zijn tweede gitaar wilde hij van stempotloden gaan maken. ‘Ik vind het belangrijk dat jongeren stemmen, dus op deze manier kan ik er ook nog een statement mee maken,’ aldus Viktor.

Wilt u Viktor helpen met het bouwen van een rode potlodengitaar, stuur dan uw stempotlood naar:

Viktor Mei
Jan Huitzingstraat 13
9601 AR Hoogezand

Benieuwd naar meer? Lees hier verder!

Gitaar gemaakt van potloden

3. Oproep cartoonist

De Twentse Fransje Immink vond het zó bijzonder dat iedereen zijn rode potlood dit jaar meekreeg, dat ze besloot om het rode kiesgereedschap ter hand te nemen voor een spotprent. Door de unieke situatie wilde ze het stempotlood extra betekenis geven. Ze roept nu alle kunstenaars en illustratoren op het rode stempotlood te gebruiken om er (alsnog) iets moois mee te maken. “Anders verdwijnt het weer in de bak,” aldus Immink. “Ook dichters, schrijf je lied met een rood potlood. En vooral: laat de kunst niet vallen de komende vier jaar.”

Lees het volledige artikel hier.

 

Spotprent Fransje Immink rood stempotlood

Heeft u ook een leuk initiatief gezien waarin de rode stempotloodjes centraal staan? Of heeft u zelf nog een ludiek idee om de potloodjes een nieuwe bestemming te geven? We lezen het graag in de reacties!